
Türkiye ve Dünyada Römorkör Kaptanı Olmak-2
Alpertunga ANIKER 10 Eylül 2023

Türkiye ve Dünyada Römorkör Kaptanı Olmak-1
Alpertunga ANIKER 10 Eylül 2023

Gemide yalnızlaşmayı durdurmalıyız
Yazar 20 Nisan 2023

Tahlisiyenin tarihi Şile’de saklı
Müh. İlker Meşe, Şile'de bulunan tahlisiye merkezini fotoğrafladı, yazdı ve "Türkiye Tahlisiye Müzesi kurulmasını" önerdi.
Yazar 18 Nisan 2023

DENİZCİLERE NOTLAR-1
İnsanoğlu etten ve kemikten yaratıldığı gibi psikolojik ve duygusal bir tarafı da vardır. Elmanın yarısı gibi birbirlerini tamamlamaktadırlar. Fizyolojik yapıdaki değişiklikleri bir kenara bırakırsak insanın psikolojisi yani eski deyimle haleti ruhiyesi çeşitli nedenlerle değişiklik gösterebilir. Sevinç, kaygı, korku, heyecan, öfke vb. bunlardan bir kaçıdır. Nedensel olarak o anki duyguları harekete geçiren önemli faktörlerden biri de bulunduğu ortam ve olaylardır. Bu duygular doğum günleri, düğün ve mezuniyet günleri gibi öncelerden planlanmış ve öngörülmüş olabildiği gibi karada deprem, sel baskını, denizde karaya oturma, çatma/çatışma, yara alma gibi beklenmedik şekilde aniden de gelişebilir. Ani gelişen olaylardaki duyguların verdiği refleksler eğer kontrol edilemezse başka deyişle kriz iyi yönetilemezse bunun sonucunda istenmeyen olaylar yaşanabilir.
Yazar 17 Nisan 2023

29. YILINDA NASSİA TANKER YANGINI… KAPTAN ÖMER ASMALI DENEYİMİYLE
Bilindiği üzere her meslek grubunun bir riski bir çalışma koşulları vardır. Bu risk ve çalışma koşulları o mesleği cazip hale getirir veya kabul görmez. Bizim konumuz olan denizcilik mesleği doğası itibariyle zor koşullar içinde, doğayla mücadele ederek zaman mevhumu olmadan yapılan bir meslektir. Denizcilik denince amatör ve eğlence amaçlı deniz sporlarını bir taraf bırakırsak genelde ve haklı olarak ticaret denizciliği akıllara gelmektedir. Bunun yanında adından fazla söz edilmeyen faaliyet alanı başkalarının can ve malını kurtarmak olan küçük bir meslek grubunun yaşanmış olaylardan yola çıkarak teknik değerlendirmekten ziyade insani boyutlarından bahsetmek istiyorum. Elbette denizciliğin diğer alanlarında da benzer duyularla karşılaşıyoruz. Daha geniş ifadeyle, deprem, sel baskını, heyelan gibi bir afet vb. gibi durumlarda görevlilerin veya gönüllülerin insan hayatını kurtarmak için can havliyle uğraşan kişilerin duyguları ve düşüncelerine tercüman olmak istiyorum. Bunlar olay bittikten sonra unutulup giden isimsiz kahramanlardır. Belki bir şekilde vefa borcumuzu ödemiş oluruz.
Yazar 16 Nisan 2023

Gemi İnsanlarında Oluşan Psikolojik ve Sosyolojik Etkiler
İnsanlar yapacağı her iş ve eylemde iyiye ve iyi olan her şeye ulaşmak ister. İnsan için iyi amaçtır, kötü ise kaçınılacak şeydir.
Yazar 15 Nisan 2023

YIL 2023 SORUN 2008… DENİZ İNSANLARININ YIPRANMA HAKKIYLA İMTİHANI
Türk Dil Kurumu’na göre denizci, deniz işleri ile uğraşan kimsedir. Her ne kadar denizde yapılan çalışmalar gerek uğraş gerekse süre bakımından değişiklik arz etse profesyonel yani ekmeğini denizden kazanan her denizci benzer uğraşlar içindedir. Denizci deyince bütün deniz çalışanlarını nitelendirmemize rağmen uzak seferlerde çalışan denizcileri ayrı kategoriye koyma gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bu sektörün sorunları ve çalışma koşulları karadakilere nazaran çok farklılıklar arz ettiği için özellikle uzak sefer yapan gemileri mercek altına almaya çalıştık. Denizciliğe bütünsel bakıldığında avantajlarını ve dezavantajlarını birlikte ele almakta fayda var diye değerlendiriyorum. İyi para kazanılan, farklı ülkeler ve insanlarla karşılaşan ve dolayısıyla entelektüel birikimi olan denizcilerin sorunları veya çözümlenmesi gereken hususları da var elbette. Halk arasında ‘Denizcinin parası pul, karısı dul’ deyimi bundan türemiş olsa gerek.
Yazar 14 Nisan 2023

Gemi insanları hakkında bir araştırma incelemesi
Kpt. Uluç HANHAN'ın Kaleminden : "Meslek büyüğüm Sevgili Ömer Asmalı Ağabey 14 Kasım'da bir makale yayımladı. Bu makalenin vurguladığı hususlara kısaca değinmek istiyorum."
Yazar 13 Nisan 2023

DENİZ İNSANLARINA HİZMET PASAPORTU VERİLMELİ
Gemi insanlarının hizmet pasaportundan faydalanması kamusal bir zorunluluktur Bu sorunun cevabına önce gemi adamının tarifi ile cevaplayalım. Tük Dil Kurumu’na göre gemi adamı; bir sözleşmeye dayanarak gemide çalışan kaptan, subay, tayfa vb. kimselerdir. Bu demektir ki gemi, insanın hem evi hem de iş yeridir. Bu iş yeri insanlara olduğu kadar ülke ve dünya ekonomisine de katkılar sağlamaktadır. Örneğin, 3 Mart 2021 yılında Süveyş Kanalı’nda karaya oturan Ever Given adlı konteynerin kanalı kapaması nedeniyle kanal otoritelerine maliyetinin 10 milyon dolar, kanaldaki trafiğin tıkanması nedeni ile de günlük maliyetin 9,6 milyar dolar olduğu deklere edilmiştir. Bunun ayrıca tedarik zincirinin aksaması, fiyatların artması ve belki de zaruri ihtiyaç maddelerin gecikmesi nedeniyle tedavi ve gıda sorunlarının yaşanmasına neden olabilecektir. ÖMER ASMALI’NIN KALEMİNDEN…
Yazar 12 Nisan 2023

Beşiktaş Basketbol takımınının YDO ile hikayesi
Yazar 06 Nisan 2023